Proiect

MONUMENT ISTORIC – STRADA V. ALECSANDRI, NR. 6, IAŞI (CASA MUZEELOR)

CONSOLIDARE, REFUNCŢIONALIZARE ŞI MANSARDARE CLĂDIRE MONUMENT ISTORIC – STRADA V. ALECSANDRI, NR. 6, IAŞI- Monument istoric inscris in LMI 2015 - IS-II-m-B-03704

Informatii

Proiect

Beneficiar: Consiliul Județean Iași

Locație: Iași

Descriere

Proiect

În clădirea supusă consolidării, restaurării, refuncționalizării și modernizării a funcționat prestigioasa revistă de cultură “Viața Românească”. Aceasta și-a început activitatea în luna martie a anului 1906, la Iași.

În urma demersurilor întreprinse, la 13 octombrie 1920, arhitectul Jaques Marcovici (Societatea Anonimă de Locuințe Ieftine și Construcții Iași) primea autorizația de construire nr. 23789 pentru Palatul Viața Românească, situat pe strada Vasile Alecsandri la numerele 10-12. Noul edificiu al Palatului Viața Românească a fost finalizat  la 1 octombrie 1921.

În ”Masa Umbrelor”, Ionel Teodoreanu scria: “Totul era urât, convențional și rece în așa-zisul palat: ușa de la intrare – ca de percepție fiscală, scară, balustradă, lămpile (de spital), mirosul (de liceu dupa vacanță), zidul, forma ferestrelor, croiala și culoarea ușilor mereu crăpate, cimentul de cavou, mozaicul meschin, lemnul, metalul, sticla și stofa, răsunetul încăperilor (de căsoaie goală), coridoarele. Redacția seamănă cu un trapez mănăstiresc din pricina mesei lungi acoperită cu mușama neagră, înconjurată de o desime de scaune, care o umpleau dintr-un capăt în altul, lăsând loc acelui care voia s-o înconjoare.”

Aveti intrebari?

Contacteaza-ne

Date de contact