Proiect

CATEDRALA SFÂNTUL HARALAMBIE TURNU MĂGURELE

RESTAURARE ŞI CONSERVARE A CATEDRALEI „SFÂNTUL HARALAMBIE Monument istoric inscris in LMI TR-II-m-A-14498

SFÂNTUL HARALAMBIE
Informatii

Proiect

Beneficiar: –

Locație: Turnu Magurele

 Biserica a avut instalații termice cu calorifere realizate în sistem roman, adică cu aer cald, trei sobe de fontă, cu lemne fiind cele care asigurau sursa de căldură. În prezent are montată o centrală termică folosind drept combustibil gazul metan. Printre obiectele patrimoniale pot fi amintite un candelabru cu șapte brațe, confecționat din aliaj de argint, icoane încărcate cu argint de la vechea biserică, precum și altele mai noi, provenite din donații particulare. În interiorul bisericii se întâlnesc toate categoriile de componente: pictură, stucatură, metal, lemn, vitralii, piatră și toate acestea necesită lucrări de intervenții.

Descriere

Proiect

Catedrala Sfântul Haralambie din Turnu Măgurele se afla pe str. Independenței, nr. 4, lângă parcul central al orașului, astăzi pe str. Republicii. A început să fie construită în 1900 și a fost terminată în 1905, o copie a Catedralei arhiepiscopale de la Curtea de Argeș.

După cum arată pisania bisericii, aflată la intrarea în catedrală, aceasta a fost parțial proiectată și realizată de arhitectul Dumitru Maimarolu, construcția fiind realizată de Nicolae B. Cernat, pictura a fost realizata de pictorii Eugeniu Voinescu, profesor la Școala de Arte Frumoase din București, Romeo Girolamo și Giuseppe Vesta, o pictură concepută în stil bizantin cu influențe apusene. ce reeditează biserica San-Marco Veneția. Patronul bisericii a ramas Sf. Haralambie, care este și patron al orașului, hramul sărbătorindu-se în 10 februarie, ziua în care în anul 1829, vechea cetate Turnu a fost eliberată de armatele ruso-romane in timpul razboiului Crimeii, care a opus Imperiul Țarist forțelor Imperiului Otoman. Catedrala a fost construită pe locul unei vechi biserici, conform studiilor arheologice realizate și a informațiilor din documentele existente, între anii 1900-1905, edificată din cărămidă, realizată în stil bizantin, dar cu turle concepute în stil baroc. Întregul acoperiș este realizat din tablă de cupru, cu turle acoperite cu tablă de zinc, iar pictura interioară realizată în ulei pe zid pe suport din ipsos. Mobilierul bisericii s-a executat din lemn de stejar sau lemn de tei de către Ilie Mateescu din Turnu Măgurele, vitraliile s-au executat în atelierele românești de la București.

Aveti intrebari?

Contacteaza-ne

Date de contact