Proiect

PALATUL AL.I.CUZA RUGINOASA, JUD.IAŞI

CONSOLIDARE, RESTAURARE ŞI AMENAJARE LA PALATUL AL.I.CUZA RUGINOASA, JUD.IAŞI - Monument istoric inscris in LMI 2015 - IS-II-m-B-04238.01

Informatii

Proiect

Beneficiar: Ministerul Culturii – Unitatea de Management a Proiectului  / Complexul Național Muzeal Moldova

Locație: Moldova

VIORICA FRUNZĂ Reședințe princiare din românia din secolul al XIX-lea și început de secol XX. Conservare și restaurare

Descriere

Proiect

Istoria Ruginoasei este legată vreme de un secol și jumătate de una din marile familii aristocratice moldovenești, familia Sturdza. Această familie a stăpânit pentru o perioadă de cinci generații moșia Ruginoasa. Modelul pentru acest edificiu (neoclasic) a fost Palatul Domnesc al lui Alexandru Moruzi, construit între între 1803 și 1806 pe locul Curții Domnești din Iași (astăzi pe acest loc este Palatul Culturii). Proiectul Palatului Domnesc a fost realizat de arhitectul Johann Freiwald și tot Freiwald va realiza și Ruginoasa. La Palatul Domnesc Moruzi a coordonat lucrările marele vistier Săndulache Sturdza, alături de Theodor Balș și Iordache Drăghici, proprietarul Ruginoasei.

După 1811-1813 se construiește zidul de incintă de piatră, poarta de cetate, anexele, grajdurile, locuințele pentru slujitori și se amenajează un parc de 15 ha. Pârâul Dumbrăvița se amenajează, realizându-se un lac înconjurat de sălcii pletoase.

Palatul Cuza, de fapt Palatul Sturdza cumpărat de Alexandru Ioan Cuza în anul1862 este reședința domnitorului Al. Ioan Cuza de la Ruginoasa.

Lucrările s-au efectuat conform proiectului întocmit și acestea au prevăzut lucrări de consolidare, lucrări de restaurare palat și anexă, modernizarea instalațiilor și asigurarea tuturor utilităților, amenajarea parcului.

Aveti intrebari?

Contacteaza-ne

Date de contact