Proiect

MUZEUL ŢĂRANULUI ROMÂN BUCUREŞTI

CONSOLIDARE, RESTAURARE ŞI REABILITARE CORPURILOR DE CLĂDIRI C, C1 ŞI C2 ALE MUZEULUI ŢĂRANULUI ROMÂN BUCUREŞTI – Monument istoric inscris in LMI 2015 - B-II-m-A-18985

Informatii

Proiect

Beneficiar: Ministerul Culturii – Unitatea de Management a Proiectului  / Muzeul Țăranului Român Bucureşti

Locație: Bucuresti

VIORICA FRUNZĂ Muzeul Național al Țăranului Român. Lucrări de restaurare 2016-2017

Descriere

Proiect

Pe baza Decretului Regal nr. 2777 din 13 iulie 1906, semnat de Regele Carol I, Mihail Vlădescu, inspiratul ministru al cultelor din acea vreme, îl numeşte pe  Al. Tzigara-Samurcaş director al Muzeului de Etnografie, de Artă Naţională, Artă Decorativă şi Artă Industrială, care a funcţionat pe locul fostei monetării a statului până în 1912, când se pune piatra de temelie a ceea ce avea să devină clădirea “neo-românească” a Muzeului de la Şosea.

În octombrie 1906 este numit director al Muzeului de Artă Națională Al. Tzigara-Samurcaș, un specialist – cărturar, muzeu ce avea în conținut etnografia artă națională, artă decorativă și artă industrială și urma să funcționeze în localul Expoziției Jubiliare din 1906, care din 1908 se va numi Muzeul Tehnic București, muzeul de Artă Națională, care se va ocupa de ”istoria cea mai veridică și vorbitoare a României.”

În 2008 s-a întocmit proiectul pentru restaurarea și consolidarea Muzeului Țăranului Român, prima autorizație de construire s-a obținut în 2010, reautorizarea lucrărilor s-a realizat în anul 2015 și lucrările au început în anul 2016.

Corpul vechi al Muzeului Țăranului Român cuprinde corpurile C și are forma U în plan cu aripi lungi. Cele trei laturi nu sunt separate prin rosturi, este o construcție portantă și cuprinde: corpul C – situat la Est spre şoseaua Kisseleff, corpul C1 – situat la Sud, spre Piaţa Victoriei şi corpul C2 situat la Nord spre strada Monetăriei. Sistemul structural aplicat la realizarea Muzeului Ţăranului Român corespunde cunoştinţelor şi practicii timpului în care a fost construită clădirea, precum şi evoluţiei acestora pe durata execuţiei.

În perioada 2016-2017 s-au realizat lucrări de consolidare, restaurare și amenajare

Lucrările au cuprins consolidarea Muzeului Țăranului Român, restaurarea arhitecturală și modernizarea instalațiilor doar pentru corpurile realizate inițial C, C1 și C2 și nu a cuprins spațiul administrativ și nici corpurile realizate postbelic (A și B).

Aveti intrebari?

Contacteaza-ne

Date de contact